Elektronikprodukter

Fem populära elektronikprodukter

Dagens värld är i allra högsta grad styrd av teknologi. Tack vare teknologiska framsteg kan vi bland annat virtuellt besöka varje land i världen, styra apparater med hjälp av en fjärrkontroll eller touch-screen samt få service av talande robotar. Som ett resultat av den avancerade teknologin har människor blivit allt mer flexibla och mobila än någonsin vilket gör att vi idag ställer allt högre krav på framtidens prylar.

Som den prylgalna generationen vi är, törstar vi ständigt efter nya elektronikprodukter som kan tillfredsställa varje behov. Den ständiga efterfrågan gör att vi snabbt gör oss av med en produkt för att ersätta denna med den nyaste upplagan. Vi kommer nu ta med dig på en nostalgitripp då vi listar fem eftertraktade elektronikprodukter som har fått stort genomslag de senaste decennierna.

1. iPad
Apple produkten iPad är en portabel dator i en mindre storlek. Den är smidig att bära runt på och innehåller i princip varje funktion som en dator erbjuder. Skillnaden är att surfplattan inte har ett medföljande tangentbord då den använder sig av touch-screen teknologi. iPaden var den första surfplattan i sitt slag när den lanserades april 2010. Produkten väckte en så pass stor efterfrågan hos allmänheten att flera andra teknologibolag valde att hoppa på trenden och utveckla sina egna versioner av iPaden.

2. PlayStation
PlayStation hör till en av de mest eftertraktade elektronikprodukterna genom tiderna. Denna CD-baserade TV- spelkonsol lanserades av Sony i Japan december, 1994 som också var det första elektronikbolaget att utveckla moderna spelkonsoler såsom vi känner till dem idag. Playstation blev en stor framgång världen över och sommaren år 2005 hade Sony sålt över 100 miljoner exemplar.

3. iPhone
Den andra Apple-produkten att toppa denna lista är, kanske inte helt oväntat, mega succén iPhone som presenterade spelappar för världen. I juni 2007 lanserades den första upplagan vilken skapade hysteri bland Apple-fans och fick stort utrymme i nyhetsmedia. Som den första mobilen i sitt slag att innehålla touch screen-teknologi, belönades iPhone med Time Magazines utmärkelse ”Årets uppfinning” samma år. Idag är Apple, tack vare framgångssagan iPhone, det högst värderade IT-bolaget i världen. Av alla elektronikprodukter som lanserats så skulle nog många påstå att denna uppfinning har varit den mest banbrytande då den påverkat och förändrat människors dagliga vanor och beteenden över hela världen.

4. BlackBerry
BlackBerry är en serie smartphones utvecklade av Research in Motion Limited (RIM) som är designade av BlackBerry Limited. Mobilen lanserades år 1999 i USA och Kanada, och kom att dominera smartphonemarkanden fram till lanseringen av iPhone år 2007. Den första BlackBerry-enheten hette BlackBerry 850 och var en personsökare med tillhörande tangentbord. BlackBerry var den första i sitt slag att integrera e-post med mobilen vilket gjorde produkten oerhört eftertraktad, framförallt i USA. September 2016 meddelade BlackBerry att man skulle lägga ner tillverkningen av elektronikprodukter i form av mobiltelefoner på grund av sviktande försäljningssiffror.

5. iPod
Som en av världens mest revolutionerande musik-spelare, var iPoden den Apple-produkt som kom att lägga grunden för den plattform som varumärket har idag. iPod var en serie av mediaspelare som för första gången lanserades i oktober 2001. På grund av dess stora lagringsutrymme och förmåga att kunna spela upp ljud och video-klipp, blev iPoden en succé då datorn tidigare varit den centrala enheten för lagring av film- och musikbibliotek. I och med framväxten av smartphones såsom iPhone, har lagring av musik förflyttats till mobiltelefonen varför mediaspelare såsom iPoden inte längre säljs i lika stor utsträckning. Den har dock för alltid en säker plats bland de elektronikprodukter vi minns med nostalgi.

Vi listar fem populära elektronikprodukter