Elektronik i Tokyo

Fynda på Tokyos mecka för elektronik

Är du intresserad av elektroniska prylar och planerar en shoppingresa utöver det vanliga? Då rekommenderar vi dig att besöka Tokyo och framförallt stadsdelen Akihabara som är känd för sina många elektronikbutiker. För den teknikintresserade är detta ett mecka eftersom du kan finna alla möjliga produkter inom elektronik; från kameror och datorer till mobiler och TV-apparater till ett ofta fördelaktigt pris. Dessutom finns här de allra senaste prylarna och apparaterna som inte nått Europa än. Den allra största butiken är den japanska hemelektronikkedjan Yodobash Camera vars dörrar slogs upp för första gången i Akihabara år 2005.

Akihabara – nu och då

Akihabara har i stort sett alltid varit en handelsmarknad även innan elektronikprodukter existerade. Stadsdelen blev till det mecka för elektronik den är idag genom att man strax efter andra världskriget började med försäljningen av radiorör under järnvägsspåret i stadens station.

Under 1950-talet tog försäljning av elektronikprodukter fart på riktigt, och det senaste steget i utvecklingen är att man, de senaste tre decennierna, gett allt mer utrymme åt okatu genom försäljning av manga och anime-produkter (okatu är en japansk term och betyder fritt översatt ”ett die-hard fan av japansk populärkultur”). Denna utveckling har resulterat i att Akihabara blivit känt för att vara ett otaku kulturcentrum och shoppingdistrikt.

Den japanska populärkulturen är ständigt närvarande i denna stadsdel och borgar för att du får en annorlunda och exotisk shoppingupplevelse. Förutom ett till synes oändligt utbud av elektronikprylar och apparater, kan du som sagt även finna en stor variation av manga och anime-relaterade produkter som visas upp i sin spännande och fantasieggande mångfald i skyltfönstren längs shoppingstråken. Blir du hungrig så kan du slinka in på en av de många så kallade cosplay-restauranger och caféer som finns här. Utmärkande för dem är bland annat att servitriserna serverar gästerna iklädda mangainspirerade hembiträde-utstyrslar.

Akihabaras tidiga historia

Under 1600-talet och ända fram till slutet av 1800-talet (under den så kallade Edoperioden) var Akihabara känt under namnet Aioi. Här bodde främst en lägre japansk medelklass. I början av 1800-talet byggde man i stadesdelen ett tempel till guden Akiba-daigongens ära, i hopp om att gudens krafter skulle förhindra bränder i staden. Templet blev snabbt populärt och välbesökt vilket gjorde att hela stadsdelen inofficiellt ändrade namn till Akihabara. Fritt översatt till svenska så är betydelsen av Akihabara det poetiska; ”fält med höstlöv”.

I slutet av 1800-talet konstruerades en järnväg i området. I samband med att järnvägsstationen skulle öppnas, ändrades också namnet på stadsdelen officiellt så att stationen fick namnet Akihabara Station.

Hur du reser till Akihabara

Det är lätt att ta sig till Akihabara. Det enklaste sättet är att ta tunnelbanan till Akihabara järnvägsstation. Du kan antingen ta linjen JR Yamanote eller Kehin Tohuko om du åker från Tokyo Station som är en av de större tunnelbanestationerna i centrala Tokyo. Akihabara ligger då bara två stopp bort och färden tar dig drygt tre minuter.

Huvudområdet i Akihabara är beläget på en gata väster om Akihabara järnvägsstation. Här ligger flertalet av de större elektronikbutikerna. Norr om stationen ligger anime- och mangabutikerna samt cosplay restaurangerna.

Akihabara är det ultimata resemålet om du älskar elektronik